Aztek’lerden kalan ‘Cholula Piramidi’

HAZIRLAYAN: Hacer Özdemir

Cholula MÖ 2. yüzyıla kadar uzanan, yerleşimin en az birkaç bin yıl öncesine dayanan bir köydür. Kolomb öncesi Mezoamerika’nın önemli bir kentiydi . Cholula bölgesi, modern Puebla şehrinin hemen batısındadır ve bir ticaret karakolu olarak hizmet vermektedir. Cholula, eski Meksika’nın en önemli dini merkezlerinden biridir.https://en.wikipedia.org/wiki/Cholula_(Mesoamerican_site) 

CHOLULA PİRAMİDİ

Günümüz Meksika bölgesinede yer alan Cholula Piramidi dünyanın şimdiye kadar yapılmış en büyük piramidi sahiptir. Cholula Piramidinde bir antik yapının kalıntıları bulunmaktadır. Aztek mitolojisine göre, dev Xelhua tarafından dikildiği söylenen bu eski yapının inşa edilmesinin on asır aldığına inanılmaktadır. https://www.galaksiarsivi.com/cholulanin-gizli-sirlari-dunyadaki-en-buyuk-piramit/#

CHOLULA PİRAMİDİ ALT KISIMLARI

Cholula Piramidi 4 milyon 500 bin metreküpten oluşuyor buda onu insan tarafından inşa edilen en büyük bina haline getiriyor. Mısır piramitlerinden kapladığı alan ve metreküp malzeme daha büyüktür. Cholula ya da Tlachihualtepetl olarak da bilinen piramit, yedi tane üst üste dizilmiş bir piramit idi. Bir yüzünün 450 metreye ulaştığı ve boyunun da 66 metre yüksekliğe ulaştığı bir piramittir.

Cholula Katolik Kilisesi tarafından inşa edilen büyük bir tepede bulunur. Piramidin büyük bir çoğunluğu dağ tarafından yutulmuş durumdadır. Üstünde de Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios kilisesi bulunmakta.https://nereye.com.tr/dunyanin-en-buyuk-piramiti-cholulanin-sirlari/

Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios

Mitolojiye göre  eskiden dünya devlerin yaşadığı bir yerdi ve bir sel baskınından sonra Xelhua hariç herkes öldü ve o Cholula olarak bilinen piramidi inşa etti. Ve bu piramidin gökyüzüne ulaşacak bir yapı olmasını istedi. Tanrıların babası olarak bilinen Tonacatecutli bunu bir suç olarak görür ve piramidin inşasının durdurulması için gökten taşlar fırlatıldığını söyler. Ancak arkeologlar binlerce kişinin inşasına katıldıklarını ve en az on asırlık bir sürede inşasının bittiğini düşünüyorlar.https://www.galaksiarsivi.com/cholulanin-gizli-sirlari-dunyadaki-en-buyuk-piramit/#

CHOLULA DA YAPILAN FESTİVALDE KLİSE GİRİŞİ

  Büyük Piramidin tepesinde düzenlenen yıllık festivale yaklaşık 350.000 kişi katılıyor. Büyük Cholula Piramidi, Meksika’nın dini fethinin sembolü olan İspanyollar üzerine bir kilise inşa ettikleri için hala kullanılmaktadır. Bu nedenle Kuzey Amerika’da sürekli olarak kullanılan en eski binadır. 

20. yüzyılda tapınak arkeologlar tarafından tünellendi. Dört büyük ve dokuz küçük inşaat aşaması ortaya çıktı. Bu tüneller ziyaretçilere açık kalıyor ve piramidi inşa etmek için kullanılan kerpiç tuğlalar nedeniyle sağlamlığını koruyor.https://en.wikipedia.org/wiki/Cholula_(Mesoamerican_site)

KAYNAKLAR

KUZEYDEN GÜNEY'E AMERİKA : MİMARİ GÜNLÜKLER tarafından yayımlandı

Bu blog Hacettepe Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü İÇT 211 Mekan Tasarım Tarihi Dersi 2020-2021 Güz Dönemi grup ödevi olarak hazırlanmaktadır.

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın